Baguette recept

Deg 1.
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

 

Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten. Tillsätt vetemjöl och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur.

 Deg 2.

15 g färsk jäst 
3 dl kallt vatten
1 sats (deg 1)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
sesamfrö, solrosfrö och vallmofrö

 

 Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.  Tillsätt deg 1, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen på låg hastighet i cirka 15 minuter i bakmaskin. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1 timme.

 

Sätt ugnen på 240 grader. Dela degen i 4 eller 8 delar och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel. Rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på plåt och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.

 

 Pensla baguetterna med vatten och strö över  önskade frön. Gör några snitt  diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda ca 30 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader när dom fått färg.

 

 Låt dem svalna på galler utan bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0