Baguette recept
Deg 1.
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten. Tillsätt vetemjöl och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur.
Deg 2.
15 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
1 sats (deg 1)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
sesamfrö, solrosfrö och vallmofrö
Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om. Tillsätt deg 1, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen på låg hastighet i cirka 15 minuter i bakmaskin. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 240 grader. Dela degen i 4 eller 8 delar och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel. Rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på plåt och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
Pensla baguetterna med vatten och strö över önskade frön. Gör några snitt diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda ca 30 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader när dom fått färg.
Låt dem svalna på galler utan bakduk.