Valborg

Idag har jag odlat lite mera grejjer, persilja och physalis! Ska bli så himla spännande att se när dom växer. Nu ska jag göra pannkakor och ikväll ska vi grilla! Tar med kameran så du får se allt smaskigt på min tallrik!


Chokladbiskvier

Bottnar:
250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st äggvitor
Chokladkräm:
1 st äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
0.5 st citron, saften
250 g smör
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk kallt espressokaffe
Doppning:
150 g mörk kvalitetschoklad 70 %

(20 st  180 grader.)

- Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.

-Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper.

-Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.

-Smörkräm och doppning:

-Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.

-Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.

-Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.

-Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.

-Blanda ner chokladen och kaffet.

-Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga.

-Smält choklad till doppning i ett vattenbad, doppa sedan biskvierna.

-Låt stelna i kyl eller frys.


Risotto

Med lök, paprika, soltorkadetomater och oliver.

Frukost x2 Tisdag

Frukost nr 1                                                               Frukost nr 2

                                            

Idag har jag fått mms av en annan frukostätare om vad han ätit till frukost idag. Han åt en smootie och en muffin. Känns lite amerikanskt om man jämför med min frukost(nr 2) som var äggmacka och havrefras. Vad skulle du helst ätit till frukost idag? Jag vart lite sugen på frukost nr 1 om jag ska vara ärlig!


Middag måndag


Här har vi ett pitabröd fyllt med grekisksallad, tsatsiki och shish kebab.

Lite Kebab fakta:
Kebab betyder grillat kött. Och är speciellt ett tunnskuret kött  som träs upp på ett roterande grillspett och sedan skärs av allteftersom det blir färdigstekt. Kebaben introducerades i Kreuzberg, Berlin av invandrare i början av 1970-talet. I Sverige slog den igenom under 1980-talet som snabbmat.


-Shish kebab är bitar av helt eller malet kött som marineras och grillas på små grillspett.

-Döner kebab Är malet eller skivat kött, ister och kryddor som pressats samman till en cylinder vilken roterande grillas i en kebabmaskin. Tunna remsor av köttet skärs av när det är färdigt. Alltså är döner sån kebab som man köper på vilken pizzeria som helst.


Helgen.

Har haft en skitmysig helg!

Jag har köpt min första glass för i år! Mums var den.
 
Har även varit på kalas och på myskväll. Jobbat lite och så, men det har varit underbart!

Middag söndag


Ris med böngryta. Mumsigt!

Wok

¨
Wok med nudlar, kyckling, morot, bambusar, paprika och sesam!

Öl

Öl i hamnen, är fint fint!

Present

This is how you do it! 3 sorters vin, choklad och frukt! Jag kallar den för mitt bli vuxen-kit!

Tårta

Födelsedags fika hos min käre vän!

Middag fredag

Tortellini med oliver och chiliflakes.. Coolt!

Kvällsmackan


En liten macka med ost och skinka i ungen.

Kina


I stan finns blåkiosken.

Brownies


Här har vi en chokladbrownie med valinjglass, maräng, chokladsås och bananpengar. Det var gott kan jag lova!

Tekakor


Tekakor har jag bakat idag. På bilden har vi en tekaka med philadelphiaost, skinka och gurka, detta serveras med hallonkräm och mjölk i solsken.

Recept på 10 goda Tekakor!
5dl mjölk
4dl havregryn
1msk sirap
150g smält smör
1/2msk salt
25g torrjäst
8-9dl vetemjöl

Så här gjorde jag:
1 värm mjölk sirap och havregryn tills de är så varmt att du inte vill ha fingret i kastrullen.
Häll i smöret. Låt stå ca 15 minuter. under tiden blandar du alla torrisar i en bunke.
Sedan blandar du i hop allt till en ganska lös deg. Jäs 30min i bunke och 30 min på plåt.
Kavla till små kakor, ca 1 cm tjocka och nagga med gaffel.

Gräddas i 225grader, 10 minuter!

Ört plantering


Några av mina små bäbisar, dom kommer att smaka gott när dom växt klart!

Jag lär ha gjort dom sötaste skyltarna nånsin!

Chilisarna! Hoppas dom blir fina små plantor. Förra året dog alla.


Ingenting

Jag har allvarligt inte ätit annat än varmakoppen, nyponsoppa och kräm på 4 dagar. Jag är med i robinson, fast i min säng. Jag lever på svältgränsen men inte i nått tropiskt land, nej nej. Jag vägrar nästan knäppa kort på vad jag äter, för det är så skrattretande.


Tårta


 
Sen bakade jag även denna fina tårta till min mammas födelsedag.
Jag fick aldrig smaka. Jag håller mig till flytande några dagar till.
Säg till om nån är sugen på recept!

Scones

 
I tisdags bakade jag scones, jag var tvungen att förbereda mig hela dagen med en massa sistamåltider.
Eftersom på onsdag skulle jag till tanddoktorn och efter det kunde det ta ungefär en vecka innan jag kunde äta "fast föda" igen.

På kvällen vart det lite te och knäckis med loverboy. Vad jag åt där imellan har jag ingen aning om faktiskt.

Korv!


Idag har vi varit ute och grillat en 3 rätters lunch! Vi började med halloumi, sedan grillad korv och slutligen grillad banan med choklad. En super mysig dag i solen!
 
 

Rulltårtsbakelser


Fick rulltårtsbakelser till efterrätt efter påskmiddan!

Paj


Vin och ost


Igår hade vi en trevlig kväll med vin, ost och kex. Borde vi göra oftare!

Muffins

   


Middag Onsdag


Stekt potatis och lax.

Frukost Onsdag


Stektägg, te, juice, flingor, macka = mums.

Tisdag


 
Middagen bestod av en sallad, falukorv(!) och stekta tomater.

Min mumsiga hallonpaj
3dl havregryn
1,5dl vetemjöl
1,5dlsocker
1tsk bakpulver
100g smör
3dl hallon

Blanda ihop allt och smula över hallonen. Grädda 25 min 175grader. Servera med vaniljsås!


Pannacotta

 

100g vit choklad
3dl grädde
100 g ph-ost
1/2dl socker
1 3/4 gelatin blad
1 vaniljstång
1 bit hel kanel

Smält chokladen, blanda sedan med den rumstempererade philadelphiaosten.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, koka grädden med vanilj,socker och kanel.
Låt svalna och rör ihop de båda rörorna.
Häll upp i glas och låt stå i kylen ca 2-3 timmar.

Räcker till 4-6 pers.

Naan


8dl vetemjöl
2tsk socker
1tsk bakpulver
1tsk salt
25g jäst
1,5 dl vatten
1,5dl yoghurt (naturell, typ turkisk)
2msk olivolja

Blanda yoghurten med varmt vatten så att de tillsammans bli ljummet. Rör ut med jästen. Rör i alla torrisar och knåda till en spänstig deg. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en plåt. Jäs 40/40, dela i 6-8 bitar och forma runda eller droppformade bröd. Pensla med vatten och lite yoghurt, grädda  ca 10 min.

Middag

   
Linssoppa
2 potatisar i bitar
1,5 dl röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 liter vatten
3 buljongtärningar
ingefära, kryddor

Börja med att fräsa potatisen och lökarna i olja, de ska inte ta färg. Häll sedan på vatten och koka potatisen mjuk, blanda linser och koka nån minut till. Mixa och krydda. Servera med lite rostad cocos, bröd och kanske kyckling.

Frukost Måndag


Söndag

Snart ska jag få mat, jag är galet hungrig(= sur som fan). 

Karlavacko


Kvällsfika?
Ger mig vackra minnen.

Middag x2


Först en taco hos mami och sen potatisgratäng och pepparbiff hos loverboy. Kunde inte motstå att äta 2 gånger.

Baguetter

Baguette recept

Deg 1.
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

 

Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten. Tillsätt vetemjöl och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen.

 Deg 2.

15 g färsk jäst 
3 dl kallt vatten
1 sats (deg 1)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
FRÖN!

 

 Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.  Tillsätt deg 1, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen på låg hastighet i cirka 10 minuter i bakmaskin, eller med degkrokar. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1 timme.

 

Sätt ugnen på 240 grader. Dela degen i 4 eller 8 delar och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel. Rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på plåt och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.

 

 Pensla baguetterna med vatten och strö över frön. Gör några snitt  diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda ca 30 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader när dom fått färg.

 

 Låt dem svalna på galler utan bakduk.


Fika

 
Jag är knäckebröds fixerad! Smootie med banan ananas och apelsin. Knäckis och finncrisp med groddar.

Frukost Torsdag


Jag har fått för mig att jag äter för mycket sötsaker.. Kanske därför mina frukostar ser över nyttiga ut. Men jag gillar verkligen fil och frön.. Och älskar mina små mini knäckisar, som snart är slut. Ska prova baka ett annat recept på knäckebröd, får se om jag hinner senare idag.

Middag Onsdag


Typ räksallad, mumsigt iallafall.

Banan Och Glass


RSS 2.0