JulFint

Det vart mysigt i soffan med alla kuddar..
Små fönstrena fick lite nytt och jul gardniner i köket.

Världens bästa julsak, den enda som jag behöver. Den ger mig allt.

Sundsvall vs Stockholm


I min stekpanna

Ibland funderar jag på om jag kanske måste göra en ny blogg som
heter "i min stekpanna" eftersom att det är mycket stekpanne- bilder
just nu. hmm nej måste bara fixa min kamera så jag kan knäppa fina
bilder igen. Kom just på vad jag önskar mig i julklapp, eller en av
sakerna. En ny vinkorksöppnare!

Årstiderna

Fick en leverans från årstiderna som jag inte riktigt räknat med.
Men det var kul iallafall! Att få en låda med massa roliga saker
skickad fram enda till dörren är inte fel. Fick massor av citrus-
frukter, avocado, bönor, tomater, kokosmjölk, äpplen och juice.
Som om någon visste vad jag behövde för att bli frisk!

Julia + greksallad

Sötaste hjärtat på en toalett på gulavillan.

En liten sallad med massor av rödvinsvinäger och olivolja + s&p så klart!

Kan man ersätta..

Jag är en av de människor som faktiskt är besatt av bröd, jag vågar
knappt starta en ny surdeg för då vet jag att det är kört. Och i mitt
lilla ensamhushåll så går det inte åt så mycket bröd som jag vill baka.
Och med en liten hjärtevän (surdeg) skulle det absolut inte bli bättre
då blir jag som en galen professor som vill prova allt: olika mjöler,
fröer, jästider, temeraturer, kryddningar. Allt jag kan komma på att
knåda ner i en deg blir så himla intressant.
Bröd en verklighetsflykt för mig, lite bakning är ju aldrig fel och när
man dessutom får använda fantasin i recept och form så trivs jag.
Bröd är nog det bästa som finns, det samlar folk, det luktar gott
och det är ro givande att göra. Nu vart jag sugern på att baka genast!

Omelett

Det är minsann inte varje dag man får en mumsig omelett till frukost!
Denna var gjord på massor av fetaost ( eller salladsost som det stod
på förpackningen) tomater och basilika. Mycket trevligt och mättande.

Gulavillan

En solklar bild från gulavillan, där vi hängt aldeless för lite tycker jag.
Men det kan ju absolut bero på att Petronella blev lite rädd för några
aldelsess för trevliga utbytesstudenter som "gillade svenska flickor"
hahaha. Annars skön stämning och billigt vin. Dit går vi igen snart!

Du får inte stoppa köttbullar i ...

..näsan Markus! Som tur va så heter jag ju inte Markus och ingen
som fick äta köttbullarna hette Markus heller. Alltså, inga näs-
incidenter här inte. Linn gillade att mina köttbullar var små och hårda.
Jag gillar dom också så.

Pepparkakshus

Petronella hittade ett jättestort pepparkakshus när vi var på väg till
Sundsvall. Eller ja hon var på väg till Härnösand men det är iallafall
samma håll. Som tur va bodde ingen häxa där som ville äta upp oss
så vi lyckades ta oss hela vägen hem till våra familjer.

Granatäpplen

Fick en stor påse med granatäpplen av min far, nu är det bara 3 kvar.
Resten har jag ätit upp, men dessa tre bör ju ätas innan helgen då
jag ska lämna huvudstaden för en helg i hemstaden. Vad ska jag göra
med dem?

Ris och korv

Ris och korv betyder inte korvstroganof. Igår vart det nån risröra med
korv, ärtor, tomater och nötter. Till detta serverades (Mycket) tsatsiki
och vatten. Mycket mycket exklusivt en tisdag kväll när jag knappt
orkade ta mig upp ur sängen, men efter denna måltid vart den liv i
min lilla kropp igen. Lyckades diska till och med sy in ett par jeans!

Knytis

Igår gjorde vi knytis middag med kulturvetare koftorna (tjejerna) igen.
Det vart älgröra med svamp, guacamole, tsatsiki, sallad och nybakta
naan bröd på indiskt vis.
This is how you do:

1 påse torrjäst
1 dl socker
1 kg
vetemjöl
150 g smält smör
2 ägg
1 msk
salt

-smör till stekning











Blanda jäst med ljummet vatten och socker, låt stå i 5 minuter. Sen
blandar du i resten av torrisarna och sist ägg och smör, knåda 5-10
minuter och jäs sedan 25 minuter innan du kavlar ut dem till små
kakor och steker dem i het stekpanna med smör i.


Fruktsallad

Ibland skulle jag säga att hela livet var en fruktsallad. Om nån mer
än jag minns leken " fruktsallad" där alla personer blev tilldelade en
frukt, sedan sa man typ" alla bananer byter plats" men om man sa
fruktsallad blev det kaos. Det var lixom en variant av helahavet-
stormar. Alltid blev en person utan stol. Lite så är det i livet, kaos
och ibland blir man utan stol och då får man inte vara med och leka mer.

Mej och syster.

Vi bakade peppisar för nått år sen. Åh vad jag längtar hem ibland, jämt!

Gulaschsoppa

Jag körde ett litet storkok, ett litet storkok, hur går det ihop. Men
iallafall så prövade jag mig på gulasch och det blev faktiskt rikigt
bra. Hade i kikärtor, citron och persilja. Ja förutom lök, kött, tomat
och potatis så klart. Jag känner mig lite stolt eftersom det vart så gott!

Segkakor!

Jag älskar att göra frukost med nybakt och massa olika saker så att
man kan äta länge. Inget gör en söndag bättre än långfrukost!
Så gör du enklaste frukostbrödet:
2dl grahamsmjöl
5dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1tsk bikarbonat
2 1/2 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
Knåda ihop till en deg, kavla ut till kakor med kruskavel.
Stek i het och torr stekpanna.


Räkmacka

Kanske inte den tjusigaste räkmackan, men en väldigt god gjorde jag
till min mami på lördagkvällen. Lite svenssonlyx så där bah.

Kylen före och efter

Detta var min kyl innan min mamma kom och fyllde den...
Detta är kylen efter att mami fyllt på, åh det känns underbart! Finns
massa gott nu!

MUMS

Makaroner, fiskpinnar och ärtor. Coolaste middagen på länge.

Maja och Mej

Monkiiii är en galen affär! Finbesök från Sundsvall är aldrig fel!

Världens godaste pastasås.

Grädde, Creme fraice, svamp, fläskfile och grönmögelost.
Emils favorit mat, Maja är glad som vanligt.
Mums ju!

Kåken

Förra veckan var vi på Kåken, riktigt trevlig ställe faktiskt!

LingonLimpa!

Lingonlimpa recept från Tina, min morbrors bästa kompis. Brukar vi
käka efter vi vart ute och åkt i backen. Fungerar även perfekt för
hungriga studenter som behöver nått att stå sig på under föreläsningarna.
Nyttigt är gott.
1/4 kg vetemjöl ( 4,2dl )
1/2 kg grahamsmjöl ( 8,3dl )
1/2 liter filjmölk
2 dl brödsirap
3 tsk bikarbonat
2 tsk salt
3 rårördalingon / lingonsylt
  • Rör ihop allt tills smeten är helt lös.
  • Ös upp i 2 limpformar ( smorda ).
  • Grädda 175 grader i 1 timma.

RSS 2.0