Helgen


                                     


I fredags jobbade jag till kvällen sedan bar det av att träffa två kompisar
som rest runt i vida världen för att  välkomna dom hem med lite party.
Jag hann inte käka så jag tog med mig en subway-macka. Som jag
inte alls blev mätt på. Som tur va fanns det massa snacka att tugga på.

Käkade lite vattenmelon i lördags. Så himla gott, särskilt när det är varmt!

  
Mina hemma odlade chiliplantor vart oväntat många. Helt plötsligt hade jag
20 st som jag inte hade någon kruka till. Eller någon användning för. Så jag
beslutade mig att ge bort några av dom. 3 av mina vänner har idag fått
fina små chilisar av mig. Hoppas nu bara att dom tar väl hand om dessa
små plantor. Annars blir jag BESVIKEN på er :)


 

Morsdags middag ute i Armsjön. Alltså det var så sjukt gott. Allt var hur
ljuvligt som helst. Och det avslutades med min favorit tårta. Ingen kunde 
bli bättre!



Torsdags middag

Idag efter jobbet blev jag bjuden på en mumsig middag. Kyckling kebab 
med nybakt libabröd! Till den drack vi lite rött. Jag har världens bästa kille!
 

Vinprovning

 
Vi hade vinprovning i april. Det var väldigt kul och intressant att prova lite olika
viner och att för en gång skull verkligen smaka på dom. Inte bara dricka det
som går nerför att bli full.

2 vinsmakare.


Mån- Ons

      
Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva min halv vecka. Jag har inte ätit så 
bra middag. I måndags åt jag majskolvar och nacos. Micke bjöd på 
fiskgratäng i tisdags ( jag pallar inte halvfabrikat!). Sen käkade jag en 
pasta med bacon till middag igår på jobbet.  

Inte så inspirerande! Men men, Nu ligger jag ute på friggebodstrappen
och försöker att skaffa lite bränna. Det går så där. Vart så rastlös att jag var
tvungen att hämta datorn. Hyfsat skadad man är, klarar aldrig att bara slappa.

Har bokat sommarens resa nu. Det vart kroatien, igen. Först dit en vecka,
sen peace and love. Kommer att bli så himla underbart!

( ja det är jag som ligger och skvimpar runt i vattnet:)

Mina plantor

Så här ser det ut på våran veranda. Just nu är det snarare ett växthus. 
 

Här växer timjan, chili och basilika! Kommer att bli mumsigt i maten.

En glad frukost

Denn hälsning kommer från min lite små knäppa pojkvän som också ville
bidra till bloggen. Han har lagat stekt ägg med bacon till frukost. Om detta
inte piggar upp en seg morgon så vet jag inte vad. Alltså ett tips till alla som 
har en morgontrött pojkvän/ flickvän!

Stockholm hela helgen!

 
I helgen drog vi en weekend till stockholm, om man får uttrycka sig som det
vore lite lyxigt! Vi började fredagen med att åka buss ner till huvudstanden.
Buss är aldrig kul, men det gick bra. Sen gick vi runt lite i stan och fikade. 
Fika är alltid gott och viktigt när man shoppar!
På lördagkväll var vi hemma hos min föredetta arbetskompis/ sötpullis
på lillabantorget och käkade pizza. Det vart en hel del vin och öl. Gott.
 
En bild från när vi var ut och en fin bild på en halv äten pizza. Med öl. Man 
borde alltid dricka öl til pizza ju?
Dagen efter, alltså söndag är det viktigt att äta frukost. Och i vanlig tradition
när man är med Linn så måste man käka massor av frukostmackor. Sånna
där orange knäckisar med frön. Magen gillar frön.

Söndagens middag bjöd min kära kusin på middag innan vi skulle åka 
hem. Pasta med skinka, bönor och massa grejjer. Väldigt gott! 
 
Jag gjorde efterrätten som var rabarberpaj. Jag gjorde världens godaste
smultäcke, som vanligt, hihi. 

Sä här gör man:
2dl havregryn
1dl socker
1dl vetemjöl
75g smör (smält)
1tsk bakpulver
+rabarber

Det här receptet var till en mindre form, gör du större så dubbla mängden.
Rör ihop allting till en smet. Strö över rabarberna och grädda ca 20 min på 
175 grader. Servera med vanlijsås, glass eller yoghurt!




Mat på jobbet/ middag

 
Så här kan det se ut när jag käkar på jobbet. 
Till vänster har vi tacopaj med keso och till
höger är det en grönmögelpasta.

Nån form av wok blev det till middag:D 

Onsdag

  
Onsdagen börjades med frukost, mackor fil och frön. Fil och frön för magens skull! 
 
Sen köpte jag munkar från munkbilen med en nostalgisk känsla. Som när man var liten. Tog med dom till jobbet och bjöd chefen. Han är nog mycket nöjd med mig som anställd. Som bjuder på nybakta kubb och munkar.
Dagens lunch bestod utav två knäckisar med keso och avokado. Jag vart inte mätt alls, men det är ju alltid nått.

Måste bara visa hur mina planteringsprojekt mår. Här är chilisarna som växer sig stora och starka! 

Frukost

Måndag morgon erbjöd en färsk macka från närliggande kondis med philadelphiaost och grönsaker. Till det ett glas apelsinjuice. Jag gillar vinglas, jag vill bara ha vinglas när jag bor själv. Det blir lixom lite lyxigare då!

Färdig paj

Färdigmat är verkligen inte min grej. Köpta köttbullar är nog det sista jag skulle äta. Ibland chockas jag av allt färdigt som finns att köpa för att göra det lite "enklare" i köket. Det senaste som jag har funderat över är dessa färdiga smulpajspåsar som man köper i frysdisken. Steg 1 och steg 2, så enkelt det kan bli. 
  

Ca 35 kr/st. räcker till 6 personer
"Nu är snart kladdiga fingrar ett minne blott - Ekströms lanserar ett färdigt kit för dej som snabbt och enkelt vill baka en smaskig smulpaj"

Min arbetskompis berättade för mig för ett tag sen att dom hade ätit rabarberpaj till efterrätt. Oj vad gott sa jag och frågade vart dom hade fått tag på rabarber i april? "Öhm vi köpte sån där påse" 

Jag förklarade för henne att detta var en dödssynd för mig. Jag tycker att det är viktig att man gör själv. Bli lite kletig om fingrarna och anstränga sig lite extra för att bjuda på något gott. Och att baka eller laga mat tillsammans är något som borde få ta tid. Alla uppskattar att få välgjord mat och ingen klagar väl att umgås med dom man tycker om.

Om man har barn är det så himla viktigt att låta dom vara med och lära sig. Mitt intresse för mat och bakning kommer till stora delar från mormor som hade mig på diskbänken från att jag kunde sitta ordentligt. Jag satt och såg på när hon stekte pannkakor och kokade soppa. Man lär sig av att se och göra, inte av att öppna påsar!

Gröt på finnevis

Rågflingegröt med smör och socker, för det är godast så. Är man finne så är man!

Gästbloggare/Matkostnader

Nu är det så här att jag har raggat lite gästbloggare som ska få skriva om vad dom äter här i min lilla blogg. Tänkte att det skulle bli kul att se kontrasterna mellan ungkarls: Mikael och min ekologiska-kock-kusin: Linn. Jag som snart ska flytta hemifrån har börjat att fundera lite på ungefär hur mycket pengar det kommer att gå till mat. Jag frågade min mamma och några andra om månadskostnaden på mat.

3 "vuxna" / 1 barn: 5000.-
2 eko personer: 5000.- ( utan resturangbesök )
Ungkarl nr 1: 1500.- ( inkluderar lunch ute )
Ungkar nr 2: 1200.- 
Ensamtjej: 1000.- (+ 2000kr i hämt/lunch mat )



Gästblogg: Mikael

Hej alla glada! Idag är det Julias smått ashäftiga vän Mikael som står för texten.

Så, det här är ju en matblogg, så jag kanske borde hålla mig till temat mat och inte diskutera Johan Palms senaste skiva (även om ni alla vet att jag hade föredragit just det).

Nå. Jag gillar i alla fall mat. Mat är gott. Har alltid varit kär i mat. När jag var liten hade jag och ett par grabbar i hockeylaget en matklubb, där vi på varje turnering alltid tävlade i matätning. Ibland rörde det sig helt enkelt om vem som åt mest mat, var den äcklig så blev det mackätartävling istället. En rolig tid, det där. Men nåja, åter till nutid.

Varje dag har jag ambitionen att skapa en god maträtt. Kunskapen finns, men det är en grej som håller mig tillbaka. Slöheten.

Det hade blivit gourmetmat här i min bunker 7 dagar i veckan OM jag bara hade energin till det. Men istället slutar det likt förbannat på samma vis dag ut och dag in. Jag bygger upp mina måltider på 3 mycket enkla ingredienser.

1. Milda mat - Den fetaste varianten. Kan inte förstå människor som köper less fat-produkter. Förutom de som köper såna runda less fat-chips, de är ju faktiskt goda. Men annars kompromissar jag aldrig, fett är bra! Bäst blir det med grädde, mmmmm.


2. Lök - Gul eller röd, det spelar ingen roll. Lök är bra, hipp hurra (bifogar en bild på en lök så ni vet vad jag menar för något).

3. Ketchup - från Heinz. Lite peppar och salt i den bara så är man good to go.


Dessa tre ingredienser är allt man behöver för att få sig en anständig måltid på rekordtid. Funkar utmärkt som bas till en korvstroganoff, och exakt lika fint i köttfärssåsen eller varför inte med ett par bitar bacon. Testa det någon dag, jag lovar att ni inte blir besvikna.

Nä, nu har jag inte tid att matblogga längre, måste nämligen göra mig lite mat så jag blir stor och stark som pappa. Idag blir det, håll i er nu så ni inte gör till er i byxorna, lite spaghetti och icas tomatsås med vitlök. Riktig mat för en riktig man, alltså.

Ha'ett, gott folk, och må maten vara med er!

Fika

Tårta med lemoncurd och jordgubbar, havrekakor och finskpinne!

Jordgubbefrukost


Mumsigaste fil/frön frukosten på länge!

Lördag

God morgon lördag. Fruksten ser ni här nedanför. Mycket fantasifullt
lagat av mig tycker jag. 2 mackor med ägg och kaviar. Ett glas mjölk.
Lunchen på jobbet. En halloumi sallad i mitt knä.

Fika ( också på jobbet ). En torr kubb från i torsdags med te.


Räk-mys-kväll

  
Fredagen spenderades på min inglasade veranda, med goda vänner och 
goda räkor med tillbehör. Jag är galen i majskolvar.
Igår fick alla berätta vad dom skulle välja att äta om man bara fick äta 1 sak
 att äta resten av livet. Mitt svar var enkelt: majskolvar med smör och salt!
Dom andra valde:
  • Bara Creme fraiche ( observera att de var möjligt att ha tillbehör..)
  • Kyckling med mango
  • Avokado och rödlök
Om du skulle få välja en sak att äta resten av livet vad skulle det vara? Tell me!
 
Efterrätten bestod utav vindruvor och god choklad..


Denna röra även kallad "Mamma Liljekvist " var mycket smarrig till räkorna.
Passar säkert mycket bra till ost och kex också! Man blandar Philadelphiaost
med rom av valfri sort och rödlök!

Mandelkubb

Så gör du:
Vispa 100g smör med 2 dl socker.
Rör ner 1 ägg, 2 dl filmjölk, 2 tsk hjorthornsalt.
Efter det rör du i 5-10 droppar bittermandelolja. 
Sist ska 5 1/2 dl vetemjöl i. Forma till 25 små 
bullar och grädda 10 minuter på 225grader


Lunchlådan

Skabbigaste bilden på länge, "köket" på jobbet är inte så stort.

Blommor, korv och räkor.

 
Ja / Nej / Vet ej parken blommar så fint! Man vill bara sätta sig där och mysa!
 
Tisdagens middag bestod utav en korv/köttbulle omelett med äppelmackor ( äpple är gott på macka). Kvällsfika blev räkor och en rostis, jojo, här lyxar vi till det!


Mums

Åt riktigt mumsigt kvällsfika idag. Vad det var visar jag imorgon!

Korvomelett

Frukost med korvomelett, har varit mycket korv dom senaste dagarna märker jag. Men stark korv är gott! Och självklart äter jag fil och frön. Fil och frön varje dag!

Bjuden på middag tisdag

Igår blev vi bjudna på middag, det serverades en wok med kryddigkorv och quinoa. Mumisgt skulle jag vilja säga och att bli bortbjuden på middag en helt vanlig tisdag är underbart!
 
Sen fikade vi "tant/gubbefika". Espresso, mazariner, arraksbollar och lite Settlers. Kanske mitt bästa spel just nu, igår vart jag helt vild. Och jag vann för första gången, med lite hjälp dock:)


Lördags middag


Idag när jag kom hem efter jobbet hade min lille kille gjort i ordning middag till oss. Rostade små potatisar och paprika, med pepparbiff och pepparsås. Mums

Ost&Vin/ Hejdå kväll

        
Igår kväll sa vi hejdå till min kära arbetskompis. Det var mysigt med rosé på balkongen och mumsigt med ost och kex. Och jordgubbarna var faktiskt goda! Helt otroligt skulle jag vilja säga.


Pannkakor


Finns recept här i bloggen. Idag var tillbehören: stektaäpplen med socker och kanel och sirap.


Mina små pannkisar.

Blåbärspaj med vaniljsås


This is how you do it:
Pajsmulet: 
3dl havregryn
1,5dl socker
1,5dl vetemjöl
125g smält smör
2tsk bakpulver
+ BLÄBÄR och så klart vaniljsås på pulver!

Pasta Lördag


Vi gjorde pasta med bacon och champinjoner. Sen insåg vi att den färska pastan vi hade köpt smakade citron! Haha

Pizza


Biteline pizza.

Scones


  • 3 dl filmjölk
  • 75 gram smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • Blanda först alla torrisar. Sen knådar du in smöret i torrisarna. Sen ska filen i. Forma till små bullar. Nagga bullarna med en gaffel och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Scones är bara goda när dom är färska ( enligt mig ).


    Frulle


    Vad är det jag äter till frukost? FIL OCH FRÖN!

    Första maj


    Fransk PotatisSallad:
    Småa goda potatisar ( kokta )
    Spenatblad
    1 Rödlök
    Gröna/ Svarta oliver
    Vinegrette:
    Olivolja
    Rödvinsvinäger
    Salt/peppar
    Dijonsenap
     
    Grillad Banan / Banan i ugn:
    Skär en skåra i varje banan, sen fyller du sedan med någon god choklad. Lägg dem sedan på grillen. Men om det gick som för oss, att grillen slocknade. Så är det bara att köra in dom i ugnen istället. Servera med glass!

    Sista April

       
    Vi körde grillfest! Maten var hur god som helst, sällskapet var mycket trevligt. Sånt som borde göras oftare helt enkelt! Det enda problemet är att man oftast äter så mycket att man hamnar i någon slags koma efteråt..
       
    Efter maten vart det en del alkohol. Öl, vin och konstiga drinkar i alla dess färger!

    Pannkakstorsdag!

     
    Pannkakor är underbara! Åt på verandan med massor av våra trägårdshallon ( som varit frysta sen sommaren) och grädde. Mums! Som ni ser är det ju ett självklart val att dricka mjölk till pannkakorna. Men gör man så i usa också, juice känns ju inte så passande, eller?
    Så här gör du:

    Amerikanska pannkakor:

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 msk smält smör + smör till stekning
  • 2 ägg

  • RSS 2.0