Måndag

 
Hemmagjorda hamburgare och krämbullar.. Känns som världens nyttigaste dag!

Pizza

   
Idag bakade vi pizza till middag. Mumsigt vart det. jag gjorde lite "pizza sallad" till också. Hembakt är så gott! Vi fick mycket över, nån som vill smaka?

Frukost Söndag


Lördag

 
Center smakar gammal Plopp!

Taco


Fredag = tacos?

Torsdagens Frukost

Hembakta knäckisar och hemgjord musli:) 

Våffeldagen!


Världens sötaste kille bjöd mig på våfflor
Jag hade helt glömt bort vilken dag det var..
Mumsiga var dom!

Smootie

En enkel variant gjord på banan och juice.

Italienare

     
Jag gillar verkligen min våg, har ärvt den av mamma. Den är dock inte lika lättsam som en digital, men desto snyggare! Jag fick boken Bröd( Jan Hedh) av min kusin i födelsedags present och den var verkligen vad jag behövde. I den står verkligen allt som jag har funderat över och det roliga är att den väcker nya frågor i mitt huvud. Jag blir inspirerad av den boken! Det svåraste för mig just nu är att forma bröden. Dom blir aldrig riktigt som jag vill, men de "giffelformade" som jag gjorde idag vart jag ganska nöjd med!

Onsdags Frukost


Jaja jag vet att kaviaren skär sig med juicen och filen.. Men det är smällar man får ta. Har nyss gjort färdigt degen jag började med igår kväll. Då gjorde jag en såkallad poolish (fördeg) som fick stå i kylen över natten. Nu jäser degen medans jag käkar.

Ciabatta(surdeg)



Jag körde fördeg den här gången, funkade bra.

30g jäst
250g vatten
300g vetemjöl special
200g surdeg

Lät den stå övertäckt med plast i 3 timmar. Blandade sedan i:

250g vatten
425g durumvetemjöl
2 tsk salt

Lät den vila ca 10 minuter och bakade sedan ut degen till plåtstorlek och skar i bitar ( mjöla på över och under sida ).
Lät dom jäsa i 3 timmar och gräddade sedan på 250 grader i 20 minuter.

Tisdagens Frukost


Mums fanns räkor i kylen och vem vill inte ha en räkmacka till frukost?

BAKIS


Födelsedagsmiddag

       
   

vin


Vi hade vinprovning igår kväll, det slutade med mys och mera vin.

Smootie


Mixad banan, apelsinjuice och frysta hallon!

Middagen


Tårtbotten Time

Varför tycker jag de är så kul att ha typ "Bak-time" eller "Mys-time" jag måste ha nån "time" skada. Skulle vilja kalla allt för "Frukost-time", Lunch-time, "Middag-time".

Nu håller jag på att baka tårtbottnar till det stora tårt kalaset på lördag! Är man duktig så köper man inte färdiga bottnar. Man bakar dom själv!

Lunch


Halloumi med små skinkmackor.

Frukost


Snickers kakor

2dl sirap, 1dl socker, 1 burk jordnötsmör -Smält tillsammans i en kastrull.
1 liter ricekrisp, 1dl cocos, 1 tsk vaniljsocker -Blandas.

Sedan rör du ihop båda smetarna med varandra. Smält 200 g choklad av valfri sort.
Klicka ut smeten i små kakformar och singa chokladen över.
Låt stå i kylen och stelna, förvaras i frysen.



Te


Baguette recept

Deg 1.
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

 

Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten. Tillsätt vetemjöl och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur.

 Deg 2.

15 g färsk jäst 
3 dl kallt vatten
1 sats (deg 1)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
sesamfrö, solrosfrö och vallmofrö

 

 Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.  Tillsätt deg 1, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen på låg hastighet i cirka 15 minuter i bakmaskin. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1 timme.

 

Sätt ugnen på 240 grader. Dela degen i 4 eller 8 delar och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel. Rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på plåt och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.

 

 Pensla baguetterna med vatten och strö över  önskade frön. Gör några snitt  diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda ca 30 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader när dom fått färg.

 

 Låt dem svalna på galler utan bakduk.


Baguetter


Är helt inne på smått. Gjorde 8 små baguetter på en sats för 4st.

Knäckenojja


Idag har jag bakat ännu mera knäckebröd. Idag i miniformat, lika stora som digestivkex.

frukost


Knäckebröd

 


5dl kallt vatten
500g grovt rågmjöl
250g vetemjöl
25g jäst
20 g salt
20 g honung
5g bikarbonat

Blanda allt till en smidig deg, ca 5min.
Slå in degen i plastfilm och lägg i kylen ca 2 tim.
Kavla på mjölat underlag till ca 1-2 mm.
Forma som du vill, nagga med gaffel, pensla med vatten och strö över lite sesamfrön.
Grädda i 230 tills dom är lite brända i kanterna.
Låt gärna ligga ett dygt i rums temp.


KVÄllens


Jag har bakat knäckebröd! Nu ska vi dricka lite vin och äta mina fina knäckisar.
Visar fler bilder och receptet imorgon.

dagens frukost


Knäckis med philadelhia och guka. Ägg, juice.

kvällsfika


Apelsiner och yoghurt med honung och valnötter.

hamburgare


Frulle


Kvällsmys

Haha jag kan inte sluta skratta åt sugrören i mjölken!
Så här gör du chokladbollarna:

100 g smör ( mjukt/ rumsvarmt )
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker eller kokos

Rör i hop smeten och ställ i kylen en stund.
Forma sedan till små bollar och rulla dem sedan i pärlsocker eller kokos.
Låt stå i kylen en stund innan servering.

Vindruvor


Gårdagens middag

Jag har falafel i frysen, går super snabbt att tina i mikron. Gott med sallad och creme fraiche.

Jag brukar blanda en stor burk kikärtor med 2 klyftor vitlök, sesamfrön, ägg, citron, persilja, spiskumming och ibland lite jordnötter och färska champinjoner. Smeten behöver absolut inte vara slät, men den bör gå att forma. Steker dom i olja, blir hur goda som helst!

Frukost

Min frukost på jobbet.

Stella

Kvällsfika?

Fruktsallad!


Lunch?


Grötfrukost


kladdmuffin

2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 vaniljsocker
1 krm salt
4 msn kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smält smör

Rör ihop och fördela i 15 muffin formar. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Servera med grädde.

sallad time

Vitkål, spenat och tomat. Balsamvinäger och olivolja.

Tea time


Dagens Frukost

Hårdbrödsmörgås, med kokt ägg och kaviar. Ett glas mjölk.

Frallor


Bakade frallor idag. Samma recept som förut ( finns här i bloggen)
Fast jag bytte ut lite av jästen till surdeg.
50g jäst i vanliga fall, idag tog jag 30g jäst och 2 dl vetesurdeg.
dom fick jäsa 60 / 60.
Fina vart dom!

kvälls mys


Bull bakar dagen

´
Idag har jag och min vänn Mike bakat massor med goda bullar.
Super fina, dom godaste var det äkta ekologisk vanlij från madagaskar i. MUMS!


Natten och Morgonens bröd


Så här tjusiga blev dom !

Bröd


Körde ett surdegs bröd med vetegroddar och vetekross så här på kvällskvisten
Ser riktigt trevligt ut. Har även ett gäng småbullar som jäser i kylen till frukost.

frukost


Min standard frukost består av fil. Fil och frön

Räkmacka


Fruktstund


Frukost


I morse fick jag ett mumsigt litet torn av råstekt potatis, pocherade ägg och bacon.

Ugnspannkaka


4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
4ägg
smör
lite salt


Sätt ugnen på 220 grader.
Blanda först mjölet med lite mjölk, sedan resten av mjölken.
Vispa i ett ägg i taget.
Smält smör i en långpanna.
Ta hälften av smeten och häll i långpannan, grädda 20-25 minuter.
Gör samma sak med resten av smeten.
Skär sedan i bitar och servera med något mumsigt!

Segkakor


5dl rågsikt
3dl grahamsmjöl
2 1/2 dl filmjölk
1/2 tsk salt
1/2dl sirap
1tsk bikarbonat

Rör i hop allt, kavla till 10 tunna kakor. Stek i torr stekpanna.

Frukost


Fil, musli och hallon.

Brööd



Prövade att göra bröd på väldigt lös deg, ville få så mycket luftbubblor i som möjligt.
Det gick ganska bra, dock sprack dom väldigt fult i sida. Måste lära mig det här.
Så det blir perfekt bröd till frukost.

Frukost



Hallon & banan smootie och Amerikanska pannkakor med kanel i.
Mumsig frukost kan jag lova!


Amerikanska pannkakor:

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 msk smält smör + smör till stekning
  • 2 ägg

  • Gör bara som med vanliga pannkakor (Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i mjölk, smör och sist ägget.Stek pannkakorna i lite smör När du ser bubblor på översidan -vänd.)


    Tyskt urban bröd



    Jag har börjat baka för att fördriva tiden.. Jag har bakat 5 gånger på en vecka nu.
    Det här håller på att bli lite av en brödblogg måste fota lite andra grejjer också!

    RSS 2.0